Is de muzikale cirkel rond?

Muziek maakt al lang een deel uit van mijn leven. Eind de jaren negentig was dat nog volop met de CD waar we dan af en toe eens een nieuw glimmend zilveren schijfje gingen halen bij de CD-winkel. De Bilbo, de Extrazone of gewoon de Inno. En soms ook gewoon eens in de Carrefour of in de Media Markt. Maar die tijd is nu toch al een paar jaar voorbij en het is nu ook zelden dat ik nog eens muziek op een schijfje koop. 

Daarna kocht ik veel van mijn muziek via iTunes, dat was niet te duur en alle muziek zat dadelijk in je collectie zonder dat je deze nog eens moest inladen. En het scheelde ook nog eens een stuk in prijs. Die collectie was ook vrij uitgebreid want zowel al mijn iTunes downloads als die van mijn CD's waren beschikbaar. Die laatste heb ik nog altijd in mijn bezit trouwens en dat zal ook zo blijven.

Toen kwam Spotify echter op het altaar te voorschijn en vanaf dan veranderde alles en stierf mijn iTunes meer en meer een stille dood, alle muziek op mijn iPhone was inmiddels vervangen door de mogelijkheid om liedjes offline te bewaren want mobiel streamen daar doe ik niet aan mee. Een ruime collectie en niet al te duur.  

Na Spotify besloot ik ook even om mijn geluk te wagen met Rdio die ook al een leuke doorspeelmogelijkheid had en al je (offline) muziek tot een radiostation omvormde. Dit heeft enkele maanden geduurd tot ik via Sonos de mogelijkheid kreeg om over te gaan naar Deezer Elite met geluid  van betere kwaliteit. Na wat werk om al mijn muziek over te zetten was ook dat weer voltooid. 

Maar toen kwam Apple Music en sinds de lancering probeer ik deze gedurende 3 maanden uit. En de kans is groot dat er dus ook een einde zal gaan komen aan mijn Deezer Elite eens ook Apple Music voor de Sonos beschikbaar is. Want met Apple Music krijg ik ook weer eenvoudig toegang tot mijn eigen muziek van weleer. En de bediening van de muziek in mijn wagen via de Bluetooth gaat ook nog eens een pak beter. Bij andere diensten kan ik enkel naar het volgende of vorige nummer springen terwijl ik anders mijn volledige bibliotheek kan doorbladeren. 

Geen gecrashte muziek meer dus waardoor je toch nog even naar de radio moet gaan luisteren. Al zal ik ook nu weer wat werk hebben om alles over te hevelen. Maar voorlopig doen we dus nog even verder met Deezer Elite al is het dan voorlopig nog maar enkel voor thuis. En hebben we een bepaald liedje niet meer in de collectie dan zullen we dat moeten veranderen door een ander of kopen we het gewoon. En op die manier kopen we ook weer muziek na een lange periode van huren van mijn muziek.