Dan heb je een snelle verbinding maar is je wi-fi traag

Ken je het, je hebt een supersnelle internetverbinding maar toch werkt het draadloos signaal nog altijd supertraag. Je zou je bijna gaan afvragen waarom je zo veel geld betaald elke maand. Wel tot enige tijd geleden had ik dat ook tot ik besliste om het netwerk eens aan te pakken. 

Ik dacht dat het een dure keer zou worden maar gelukkig bleek ik toch geen nieuwe router nodig te hebben. Tot de aanpassing stond deze namelijk netjes onder mijn TV naast mijn NAS en switch. Alhoewel ik een home-gateway van Telenet heb gebruik ik die nooit voor het draadloze signaal en heb ik zo de volledige controle op mijn interne netwerk. Vanuit de home-gateway vertrekken bij mij maar 3 kabeltjes, eentje naar de draadloze telefoon, een netwerkkabeltje naar de digicorder en een 3de naar mijn SamKnows. Die laatste meet permanent de snelheid van mijn internetverbinding. Dus als ze zeggen meet een keer met een kabeltje volstaat het eigenlijk gewoon om te surfen naar de meetresultaten.

Maar we wijken af van ons onderwerp en dus gaan we verder met ons onderwerp. Vanuit de SamKnows vertrekt er dus een kabel naar mijn D-Link en die stond er dus tot voor kort vlak naast. Helaas zorgde dit voor een verminderde snelheid en geraakte het signaal niet verder dan de keuken. Met als resultaat dat daar nog een versterker aanwezig was die het signaal wat versterkte. Helaas kan die de snelheid niet verhogen en loop je dus snel af met snelheid. Door mijn router wat te verplaatsen, uit de kast en meer naar het midden van de ruimte kreeg ik een groter bereik. Ik zelfs mijn versterker verwijderen uit het systeem. Maar wellicht heeft het feit dat er een lift is vlakbij de plaats waar de router stond is ook wel iets met de problemen van het verleden te maken. Want ik zat dus dag en nacht door de lift heen te stralen. Wel handig want dan had ik wi-fi in de lift.

 De D-Link DIR-860L

De D-Link DIR-860L

Doordat ik mijn versterker niet meer nodig had kon ik ook mijn 2de signaal op de router activeren waardoor ik ook over een 5Ghz netwerk beschikt. Het signaal daarvan is veel beperkter maar wel veel sneller. Al haal ik die snelheid maar tot aan de plaats waar mijn versterker stond. 

Maar al bij al met gewoon wat kleine aanpassingen heb ik nu dus een veel beter wi-fi signaal en heb ik een stroomverbruiker minder in gebruik. En waar ik eerst dacht weer aan een nieuwe router te liggen is het beperkt gebleven tot een nieuw kastje en 2 lange netwerkkabels. 1 om van de SamKnows naar de router te gaan en een andere om mijn switch die nog in de kast ligt aan te kunnen sluiten want de bestaande waren net iets te kort om ze wat uit het zicht te kunnen plaatsen.

 Bijna 200 Mbps down en 12Mbps up, de huidige bekabelde norm bij Telenet voor Whoppa.

Bijna 200 Mbps down en 12Mbps up, de huidige bekabelde norm bij Telenet voor Whoppa.